Zelfverdediging

Wat is zelfverdediging precies?

Het is een recht dat in het Wetboek van Strafrecht onder artikel 41 is vastgelegd. Volgens deze wet mogen individuen zichzelf beschermen tegen dreigingen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is natuurlijk beter om een fysieke dreiging te voorkomen door het inzetten van verbale zelfverdediging. Dat kan door het juiste te zeggen op een bepaald moment, zodat de bedreiger afschrikt en het niet fysiek wordt. Dit wordt vaak ook wel mentale weerbaarheid genoemd en heeft veel te maken met de non verbale houding en zelfvertrouwen.

Het wordt fysiek, zodra verbale zelfverdediging niet meer werkt. Dat wil je liever niet, maar dit heb je niet altijd onder controle. Dan is het belangrijk dat je hetgeen doet dat je zelf zo goed mogelijk beschermt. Dat kan per situatie erg verschillen. Misschien is iemand heel groot en sterk en ben jij klein en licht, dan is het niet verstandig om een krachtmeting te gaan doen. Maar misschien ben jij wel veel leniger en sneller, dan is het beter om daar gebruik van te maken en afstand te houden.

Het is goed om te begrijpen dat de praktijk heel ingewikkeld is en ook al ben je een
professionele MMA-vechter, nog steeds kun je verrast worden, zodat je niet in staat bent om je te verdedigen. Het is namelijk zo dat elke vechtsport bepaalde regels heeft die op straat niet gelden. Je kijkt tijdens het sparren altijd je tegenstander aan, maar op straat kan iemand plots van achter komen. Of iemand maakt gebruik van zijn omgeving door zand in je ogen te gooien, waardoor je niks meer ziet. Dat zijn dingen waar je in een gecontroleerde trainingsomgeving zelden op traint.

De drie fasen van zelfverdediging

  • Voorkomen van een dreigingssituatie
  • Verbale zelfverdediging
  • Fysieke zelfverdediging
Het principe van zelfverdediging is zo dat je liever niet in een situatie komt dat je het moet toepassen, maar je wilt jezelf wel kunnen redeen als je in zo een situatie komt. Daarom is het voorkomen altijd het beste om te doen. Ga bijvoorbeeld op bepaalde tijdstippen niet naar bepaalde wijken of gedraag je niet onnodig aggressief in bepaalde situaties enz.
Als dit allemaal niet helpt komt fase 2 en 3 in beeld, waarbij het in de praktijk natuurlijk ook kan voorkomen dat je direct met fase 3 moet handelen. Bijvoorbeeld bij een situatie, waarbij iemand je van achter aanvalt en er meteen fysiek contact is.
Ben je opzoek naar zelfverdediging, dan zijn er meerdere opties. Een zelfverdedigingscursus bijvoorbeeld of een vechtsport of krijgskunst. Cursussen zijn er meestal op gericht om in een aantal sessies zoveel mogelijk praktische tools en technieken te leren. Dat is een mooi streven, maar zelfverdediging is meer dan alleen het toepassen van technieken. Je komt namelijk in een zeer intense stressvolle situatie terecht en da is het lastig om nog helder na te denken. Om hier goed mee om te gaan is het beter om regelmatig te trainen en je lichaam te conditioneren, zodat je automatisch minder stressvol reageert en rationele keuzes probeert te maken.

Weerbaarheidstrainingen voor kinderen

Aikido is een systeem dat lijkt op het Rots en Water systeem dat op basisscholen wordt gegeven. Aikido is ook een Japanse zelfverdedigingssport, waarbij de focus ligt op de-escalatie en het oplossen van conflict op een harmonieuze manier.
Clinics vanuit Aikido kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan de ontwikkeling van basisschoolkinderen op verschillende manieren:
  • Aikido leert kinderen belangrijke waarden zoals respect, discipline en samenwerking.
  • Door de praktijk van Aikido leren kinderen omgaan met conflicten op een vreedzame en constructieve manier.
  • De fysieke activiteit tijdens Aikido clinics bevordert de motorische ontwikkeling van kinderen.
  • Kinderen leren zichzelf beter kennen en ontwikkelen zelfvertrouwen door het beheersen van Aikido-technieken.
  • Tijdens Aikido clinics leren kinderen omgaan met stress en emoties, wat hun emotionele intelligentie versterkt.
  • Het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn tijdens Aikido draagt bij aan een gezonde levensstijl bij kinderen.
  • Aikido clinics kunnen een levenslange liefde voor beweging, zelfontwikkeling en vreedzame interacties bij kinderen stimuleren.
Geïnteresseerd in deze trainingen, neem dan contact op met Bjorn Smeets via:

Zelfverdediging in een supermarkt

In deze video wordt een jongen in een supermarkt lastig gevallen. Een situatie waar iedereen in terecht kan komen. De uitdager daagt de jongen in de blauwe blouse uit daar verbaal geweld te gebruiken in combinatie met duwen en het geven van een lichte kopstoot. De jongen in de blauwe blouse blijft heel rustig en probeert de uitdagen op afstand te houden door zijn arm uit te strekken. Dan in een split second werpt hij de uitdagen naar de grond met een soort heupworp die lijkt op een heupworp die ook in judo wordt gebruikt. Dit is een heel goed voorbeeld van werkende zelfverdediging. De jongen in de blauwe blouse blijft heel kalm en daagt niet meer uit en dan vanuit een onverwacht moment slaat hij toe. Dan komt de omstander helpe en is het gevaar geweken.

Zelfverdediging met Jiu Jitsu

In deze video zie je zelfverdediging van iemand die ervaring lijkt te hebben in Jiu Jitsu. Hij weet heel gecontroleerd iemand naar de grond te werpen en te controleren. Daarna praat hij met hem om het conflict verder op te lossen. Hierbij gaat het niet alleen om het fysieke deel, maar ook het verbale deel achteraf. Want het doel zou natuurlijk moeten zijn dat het conflict wordt opgelost en dat kan als iemand buitenwesten raakt, maar is dit altijd het eindpunt? Meestal niet en dan is een oplossing door verbaal overwicht veel beter, ook juridisch gezien.

Joe Rogan: Beste Martial Arts voor zelfverdediging

In de video geeft Joe Rogan zijn mening over de meest geschikte Martial Art voor zelfverdediging. Hij zegt dat de meeste zelfverdedigingssporten geschikt zijn om je te verdedigen tegen mensen die niet weten hoe ze moeten vechten. Sporten, zoals Krav Maga, Aikido en Kung Fu. Echter is het nog beter om sporten te beoefenen, waarbij je traint met andere geoefende vechters. Sporten waarbij het competitie-element aanwezig is, zoals (Braziliaans) Jiu jitsu, MMA, Muay Thai en judo. Hierbij kost het veel tijd en de wil om ervaring op te doen in echte gevechten en sparrings-sessies.

Vechtsport voor zelfverdediging

Aikido

Aikido Mushinkan
Aikido is van nature een krijgskunst die geëvolueerd is uit de samurai vechtkunst. Sommige stijlen richten zich meer op realistische zelfverdediging en andere meer op bewegingsleer. Als de vorm wat martialer is en dus praktischer kan het effectief gebruikt worden als zelfverdediging. Deze sport is vrij technisch en spierkracht is minder van belang, daarmee is het ook geschikt voor vrouwen die zich willen leren verdedigen.

Krav Maga

Krav Maga Mushinkan
Bij Krav Maga wordt op uiteenlopende praktische situaties getraind. Dat kan in een gymzaal zijn, maar ook bijvoorbeeld op straat of een andere locatie waar je aangevallen zou kunnen worden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van wapens, zoals messen en is het doel om de tegenstander zo snel mogelijk uit te schakelen. Krav Maga is in tegenstelling tot de andere sporten een systeem en per se een sport. Krav Maga wordt ook gebruikt in het Israëlische leger en de afgelopen jaren steeds populairder geworden.

Kung Fu

Kung Fu Mushinkan
Kung Fu is een verzamelnaam van een hele hoop substijlen die vroeger in China beoefend werden. De stijl die meestal bedoelt wordt met Kung Fu is Wushu. De moderne versie van Wushu heeft een sportachtig karakter. Het is vooral gericht op demonstraties en kent veel technische trucs. Tot voor kort werd meer de nadruk gelegd op acrobatische sprongen dan op vechttechnieken. De laatste jaren is er weer een trend naar de traditionele vechttechnieken.

MMA

Mixed Martial Arts Mushinkan
MMA leren is een van de beste dingen die je kunt als je jezelf wilt leren verdedigen. Echter is MMA geen zelfverdedigingssport. Je zult vooral bezig zijn met het trainen met technieken die je in de ring zult gebruiken tegen je tegenstander. Dit bestaat nauwelijks uit ontwapenen, verdediging tegen messen of andere zelfverdedigingssituaties.

BJJ

Braziliaans Jiujitsu Mushinkan
Brazilian jiu-jitsu (BJJ) is een op grappling-gebaseerde vechtsport uit Brazilië. In tegenstelling tot Jiu-jitsu uit Japan is BJJ vooral gefocust op grondgevechten. De reden hiervoor is dat het meestal makkelijker is om iemand te controleren vanaf de grond dan vanuit een staande positie. Deze sport heeft zich in echte gevechten al vele malen bewezen als effectieve vechtsport.

Muay Thai

Thaiboksen Mushinkan
Muay Thai, ook wel Thaiboksen genoemd is een sport die al eeuwen in Thailand bestaat. In deze sport mag een bokser zijn tegenstander K.O. slaan. Dit is een intensieve sport en vereist veel training voordat dit op semi professional niveau kan worden gedaan. Dit is niet voor de meeste mensen weggelegd, maar de sporters die dit op aanzienlijk niveau beoefenen kunnen zichzelf zeer goed verdedigingen met Muy Thai.

Met Aikido verdedigen?

Aikido is in de basis een zelfverdedigingssport, maar zoals bij de meeste verenigingen is het afhankelijk van de stijl, trainingsmethode en de leraren of het effectieve zelfverdediging is. Aikido heeft als doel het controleren en neutraliseren van de aanval en niet het leren uitschakelen van de tegenstander.

Mushinkan Aikidovereniging

Een Aikidovereniging in Beek, Limburg beoefend Aikido. Wellicht ben je geïnteresseerd om een keer te komen kijken of mee te doen. Als je bij Mushinkan gaat trainen zal je in het begin basishoudingen en -oefeningen gaan leren. Door dit vaak te oefenen zal je lichaam het op een gegeven moment automatisch gaan doen, waarna je meer kan focussen op technieken, zodat je na verloop van tijd een aanval effectief kan controleren en neutraliseren. Het grote verschil met de Japanse zelfverdedigingssport karate en judo is dat er bij aikido geen nadruk ligt op het competitie-element. Er zijn wel examens om je progressie te meten, maar er zijn geen wedstrijden.

Iets voor jou?

Hoe kom je erachter of aikido bij je past? Dat kan alleen door een paar keer mee te doen. En dat kan de eerste keer gratis, dus grijp je kans.

Voordelen

Door het aanleren van specifieke aikido houdingen en bewegingen wordt je conditie, coördinatie en motoriek verbeterd. Als je langer traint zal ook je concentratie en je waarnemingsvermogen verder ontwikkelen met een betere timing en een verhoogd reactievermogen tot gevolg.

Goed bereikbaar

Onze Japanse zelfverdedigingssport trainingslocatie is goed bereikbaar voor mensen in Zuid-Limburg. We hebben aikidoleden uit Beek en omstreden, maar ook uit omgeving Sittard, Maastricht, Heerlen en Brunssum.

Volwassenen leden

Vanaf je 15e jaar is het mogelijk om in te schrijven bij de volwassenen. Lessen voor meerderjarigen worden dinsdag en donderdag van 19:00 uur tot 20:30 uur gegeven.

Beste zelfverdedigingssport

Mensen stellen vaak de vraag: "Wat is de beste zelfverdedigingssport?". Daar bestaat geen duidelijk antwoord op, want dit is afhankelijk van een heleboel variabelen. Zelfverdediging tegen één persoon is namelijk heel anders dan tegen meerdere personen. En wil je situaties leren lezen en vermijden of wil je leren om iemand uit te schakelen. Het is onmogelijk om al deze principes te vangen in één sport. Daarom kun je beter eerst bepalen wat je precies wil qua zelfverdediging en dan de passende sport erbij kiezen.

Zelfverdediging sport

Zelfverdediging hoeft niet per se in de vorm van een sport te bestaan. Er zijn namelijk ook zelfverdedigingscursussen voor vrouwen die een paar weken tot maanden duren, maar deze zijn vooral gebaseerd op snelle 'tips & tricks', terwijl Aikido een sport is, waarbij meer aspecten aandacht krijgen zoals conditieopbouw en bewegingsleer.

Gratis proefles aanvragen

    Welke donderdag wil je langskomen voor een proefles? Er is geen les tijdens schoolvakanties.

    Na het klikken op 'Verzenden' kan het een paar seconden duren voordat de melding 'succesvol verzonden' verschijnt.

    Trainingslocatie

    Recensies

    Create your account